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F.No. 225/261/2015/ITA.II
Government of India
Ministry of Finance
Department of Revenue
Central Board of Direct Taxes

North Block, New Delhi, the 28" of October, 2015
To
All Pr.CCsIT/CCsIT/Pr.DsGIT/DsGIT

Subject: Representation of cases before Authority for Advance Ruling-reg.-
Sir/lMadam

As per provisions of sub-section (6) of section 245R of the Income-tax Act, 1961 [‘Act’], the
Authority for Advance Ruling (AAR) [hereinafter referred to as ‘Authority’] is required to pronounce its
advance ruling, on an application made by an applicant desirous of obtaining such ruling,within six
months from the date of its receipt. However, it has been brought to the notice of the Board that the
Authority is finding it difficult to adhere to the prescribed time-frame in pronouncing the advance
ruling, partly due to reasons largely attributed to the following -

* Departmental Representatives seeking adjournment on unjustified grounds;

e Departmental Representatives not committing to a particular position on the ground of
seeking further instructions from the field authorities

e All the questions raised in an application not properly responded to, while furnishing the
report.

2. The matter has been considered by the Board. Attention is invited to the Rule 13 of the AAR
(Procedure) Rules, 1996 which provides that:

“On receipt of an application, the AAR shall notify the applicant and the Commissioner of the date and
place of hearing the application and forward a copy of the application to the Commissioner calling
upon him to furnish the relevant records of the case along with his comments, if any, on the contents
of the application and nominate his authorized representative if he desires to be heard”

3. Although Instruction in F.No. 500/98/2015-FT&TR-V dated 14" August, 2015 has already been
issued by the Board highlighting the necessity for improving the quality of representation before the
Authority and sending of reports/paper books in time, following further instructions are being issued in
order to streamline the process of Departmental representation before the Authority:

It would be desirable that the reports of the jurisdictional authorities are invariably furnished within the
time mentioned in para 3 of Board’s aforesaid Instruction. The report must be complete in all respects,
giving a clear finding/submission on the issue(s) raised in the application. The report of the field
authorities, duly approved by the Pr. CIT/CIT, should be self-contained and necessary supporting
documents must be made a part of it.

Any instance of non co-operation on the part of the applicant in providing the information required for
preparing the report by the field authorities or any other constraint being faced in framing the same,
should invariably be brought to the notice of the Authority. However, even in such instances, the
jurisdictional authorities must submit an interim report within the stipulated time-frame.
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(iii) The officer from the field, who would be representing the case before the AAR (i.e. JCIT/AddI. CIT/Pr.
CIT/CIT) should be identified at the stage of receipt of the application itself and his name must be
informed to the Authority/CIT(DR) immediately to ensure proper coordination between the two. If the
case is to be argued by the CIT(DR), AAR, the jurisdictional Pr. CIT/CITwould be required to inform
the CIT(DR), AAR about the name of the Officer preparing the report on Departmental response. The
officer concerned must co-ordinate with CIT(DR), AAR to brief him about the facts the case.In
important cases, it would also be desirable that the officer concerned remains present in the Court
when the case is being heard by the Authority. Any instance of lack of Co-operation from the field
authorities should be brought to the notice of Pr.CCIT(Int. tax)/CCIT(Int. tax) concerned by the
CIT(DR) for further necessary action.

(iv) It is also stressed that any adjournment should be taken only in unavoidable circumstances and the
Authority must be informed about the same in advance. It should be ensured that the paper book is
also submitted in advance (as per the time-frame prescribed in Board’s Instruction in F.No.
500/98/2015-FT&TR-V dated 14" August, 2015) and not on the date of hearing. The Pr.CCIT
concerned should personally monitor the compliance in this regard.

4. The above directions of the Board may kindly be brought to the notice of Officers working under
you Charge for strict compliance.

Yours faithfully
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" NG

A0
(Ankita' I-:’andey)
DCIT(OSD)(ITA-II)

Copy to:

I Chairperson, CBDT and all Members, CBDT
ii.  AllJS/CsIT, CBDT
iii.  Secretary, Authority for Advance Ruling, N.Delhi
iv. CIT(DR), Authority for Advance Ruling, N.Delhi
V. ITCC division (3 copies)
vi. Addl./Jt. CIT, Data base Cell for uploading on the Departmental Website
Vii. Guard file
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